Miksi terva?
🪵 Historiaa
"Tervaa on viety Suomesta jonkin verran 1300-luvulta alkaen. 1600-luvun alussa tervalle kehittyi kysyntää Euroopassa laivojen puuosien ja köysistön suojaamiseen kosteudelta ja lahoamiselta. Tervaa saatiin männystä, mutta koska Euroopan metsät oli hakattu, tervaa kannatti tuoda myös kaukaa. Polttoalue laajeni Kainuussa myös Oulunjärveltä eteenpäin."
🪵 Käyttö
"Puupohjaisten tervojen ja etenkin mäntytervan käyttö suoja-aineena on hyvin pitkä. Tunnetuimmat käyttömuodot ovat aina olleet erilaisten materiaalien suojaaminen kosteutta vastaan. Perinteisesti päre- ja paanukatot, puiset laivat, puuveneet ja puusukset sekä kaikki puiset rakennelmat, jotka joutuvat kosteuden kanssa tekemisiin, on suojattu tervaamalla. Myös köydet voidaan suojata säältä tervaamalla. Terva tunkeutuu puuhun, täyttää sen huokoset ja estää siten vettä tunkeutumasta puun sisään. Terva muodostaa puun pintaan kalvon, joka suojaa vedeltä, sieniltä, auringonvalolta ja tuhohyönteisiltä. Tervassa on lisäksi lukuisia aineita, jotka tuhoavat mikrobikasvustoa.
Terva on ollut tärkeä aine myös suomalaisessa kansanparannuksessa.
Vanhan sananlaskun mukaan "jollei sauna, viina ja terva auta, tauti on kuolemaksi".
Tervaa on käytetty myös ihon suojaamisessa.
Ihosairauksiin käytetään yleisimmin mäntytervaa ja kivihiilitervaa. Mäntytervaa pidetään nykyään tehokkaana hoitomuotona. Mäntytervalla on hoidettu monenlaisia iho-ongelmia, joten se lievittää kutinaa, rauhoittaa ärsytystä, estää bakteerien ja sienien kasvua ja ehkäisee mikrobiperäisiä ja muita tulehduksia. Mäntytervaa käytetään ihottuman ja psoriasiksen hoitoon sekä kuivan, kutiavan, hilseilevän tai tulehtuneen ihon parantamiseen. Havupuutervaa käytetään aknen, pälvikaljun ja erilaisten puremien, haavojen ja mustelmien hoidossa.
Tervaa käytetään shampoissa, saippuoissa ja ruuissa (kuten tervasnapsit ja tervaleijonat) aromaattisena lisänä. "
lähde: wikipedia
🪵 Terva hylkii vettä, minkä takia sitä käytetään etenkin puun suojaamiseen kosteudelta, niin ihonhoidossa tämä tarkoittaa sitä, että terva suojaa ihoa ulkopäin tulevilta saasteilta tehden suojaavan kalvon, mutta jättää kosteuden ihon sisään.
🪵 Terva lievittää kutinaa, rauhoittaa ärsytystä, estää bakteerien ja sienien kasvua ja ehkäisee mikrobiperäisiä ja muita tulehduksia - antibakteerinen raaka-aine.
"Kotimainen mäntyterva on arvokasta ja valmistustaito on uhanalaista kansanperinnettä."
🪵Tiesitkö, että..
Suomalainen mäntyterva on rekisteröity Euroopan unionin kemikaalivirastoon vuonna 2018. Ja jos näin ei olisi tehty, ei tervaa olisi saanut enää valmistaa EU:n alueella.
🪵 Tiesitkö, että..
Tervan rekisteröinti maksoi noin 150 000 euroa ja se on varmistanut Suomessa tuotetun ja myytävän tervan laadun. Suomalainen mäntyterva on tuotemerkitty.
🪵 Tiesitkö, että..
Suomeen tuodaan ulkomailta (mm. Kiinasta) tervaa korvaavaa sekatervaa.
Tervalla on monia hyötyjä niin ihonhoidossa kuin myös puumateriaalin käsittelyssä.
Nykyään perinteinen tervantuotanto Suomessa on vähäistä ja aikoinaan Suomi on ollut yksi suurimpia tervantuotantomaita EU:n alueella.
Kunnioitamme tervan tuotantoa, suomalaisuutta ja vanhan kansan ihonhoitoperinteitä tervaa käytettäessä. Vuosisatojen ajan terva on ollut merkityksellinen raaka-aine ihonhoidossa sen vaikutuksiensa vuoksi, joten siksi terva on tärkeä raaka-aine meidän tuotteessamme.
Lisää tervasta ja sen valmistuksesta voi lukea täältä: https://elakoonterva.fi